ДАО СТАРТ

📌 БЕЗПЛАТНА ПРАКТИКА 

С ДАО СТАРТ може да постигнете същите резултати, каквито и с ДАО БАЛАНС - СВАРГА. За целта е нужно да спазвате Правилата на хранене, да се изчистите от паразити и да направите безопасен преход към веганство, като добавите 90-сете необходими елемента на здравето и дълголетието.

ДАО БАЛАНС - СВАРГА е сложна комбинация от прости упражнения от класически традиции. Но доброто усвояване на тези упражнения е възможно само в залата с опитен инструктор. Упражненията можете да знаете от други практики който сте практикували но тяхното съчетание, баланс помежду им и кое кога да се прави е добре да се усвои с опитен инструктор на СВАРГА. Ето защо създадох практиката ДАО СТАРТ, която може да изучите самостоятелно с помощта на обясненията в този сайт и нашата подкрепа под формата на консултации. Усвояването на тази практика ще послужи за основа за следващото по-сериозно обучение в ДАО БАЛАНС - СВАРГА.

Всичко зависи от нивото на Вашата концентрация по време на практиката, а не толкова от упражненията!

Навярно ще възникнат въпроси по време на практиката, за които няма да имате отговор, тогава ни потърсите за консултация.


ВЪВЕДЕНИЕ

Целта на всяка духовна практика е медитацията, защото само тя води до духовно развитие. За да може човек да медитира правилно, е нужно да има:

1. Висока енергия - висока вибрация.
2. Балансирани полукълба на мозъка - спира вътрешния диалог.
3. Чисто от спазми тяло - позволява на енергията да тече свободно.
4. СО2 над 1 мин. - дава здраве и намалява вътрешния диалог.

Фундамента на здравето е чистия корем от спазми и паразити и отворения и здрав гръбначен стълб. Едва след това човек може да започне да практикува медитация. Но самата медитация има два фундамента:
1. Концентрация - 2 минути най-малко, неотлъчно със спрян вътрешен диалог.
2. Съзерцание - наблюдение без реагиране - естественото състояние на ума Тригчо, което се постига в края на комплекса Тактил. То се явява база на цялата практика DAO START, защото без него всяка практика е губене на време и енергия.

Медитацията е мистично състояние на не ума - едновременно активиране на концентрация и съзерцание.

1. ТАКТИЛ И ПОКОЙ НА УМА
Комплексът е основа на всички практики, защото дава опора за медитацията чрез тактилно усещане на тялото и води до базата на всяка практика – естественото състояние на ума Тригчо – наблюдение без реакция.

2. ДАО СТЪЛБ
Практиката дава енергия, без която никоя практика, включително и любовта, не може да съществува.

3. ДАО ДИШАНЕ И СЪЗЕРЦАНИЕ
Практиката разпределя енергията, заземява, успокоява, развива чакрите - връзка с духа и свръхаза в нас, учи на концентрация и съзерцание, а от тази комбинация се ражда медитацията. И така стигнахме до целта на всяка духовна практика - медитацията.

Успех в себе си!


ПРАКТИКА

1. ТАКТИЛ И ПОКОЙ НА УМА
+ Започнете с 15 минути на ден. Целият комплекс е с продължителност 30 до  40 минути.

ФИЗИЧЕСКО ТЯЛО И ДУХ
Тактилен контакт, гъвкавост на тялото и баланс на ума = Спиране на умствени анализ и наблюдаване на процесите в умът = Естественото състояние на ума, според тибетските йоги  - Тригчо. 

1. Динамична гимнастика – раздвижване на ставите
2. Тигърът разгонва облаците – здрав гръбнак
3. Отваряне на таза - здраве и енергия
4. Кардио - завишаване на пулса
5. Самомасаж – релакс
6. Десетте тибетски асани – гъвкавост
7. Крокодилски - Дев Мурти
2. Покой на ума
8. Сензитив – баланс
9. Дао дишане с корема – енергия и покой
10. Тригчо - естественото състояние на ума

ПРАКТИКА ТАКТИЛ И ТРИГЧО (С подробни обяснения 30-40 мин.)


2. ДАО СТЪЛБ
Дървото на живота
Редактиран текст от оригинален Дао трактат за СТЪЛБ
Ник Сега

+ Започваме с 15 минути на ден. След 1 месец стигаме до 30 минути. Ако искаме, продължаваме да увеличаваме времето.

ЕФЕКТИ ОТ ПРАКТИКАТА
1. Изчиства енергийната система от мътна и болестотворна Ци.
2. Лекува от нелечими болести и стабилизира физическото тяло.
3. Напълва система със свежата Ци на небето (Ян) и Земята (Ин).
4. Вдига духовната вибрация на съзнанието и стабилизира фините тела и духа.
5. Възстановява баланса между ин и ян. (сърце и ум) и намалява вътрешния диалог.
6. Успокоява ума, подобрява концентрацията и усилва менталните способности.
7. Получаваме единство на материално, енергийно и духовно ниво (разширяване на съзнанието - развиваме се едновременно в духовен, енергиен и материален план. Именно това е истинското духовно развитие.
8. Освен формата и енергията, човек се учи да приема и духа, да откъсва вниманието си от околния свят и да се потопява във вътрешния. 

След като целта на упражнението е достигната, а именно изчистване на енергийните меридиани и обединение на материя, дух и енергия, практиката се спира. Ако се стои в стълб всеки ден по 2 часа, упражнението се практикува 1-2 години, в зависимост от индивидуалните особености и усърдие при изпълнението на вътрешната работа. 

ОГРАНИЧЕНИЯ
1. За бременни жени стоенето в 1-ви стълб е забранено! Във втори и трети дантиен може да се стои до третия месец от бременността.
2. За жените по време на месечните цикли не се препоръчва стоене в първи дантиен. Във втори и трети дантиен може.
3. Хора, които имат сериозни проблеми със здравето, особено, болести на съдовете на краката, трябва да се консултират с лекар.

СТЪЛБ 1-ВОНИВО
активизира Ци в първи дантиен (корема) и служи за възстановяване на здравето. Човек получава първи опит за единство с небето и Земята, учи се да усеща Ци, да чувства нейното движение, да намалява вътрешния диалог, да успокоява дишането и да наблюдава своето вътрешно състояние.
Първи дантиен се явява основа за цялата енергийна система на човека. Той захранва с енергия двата основни канала: Жен май (преден) и Ду май (заден). Тези два канала захранват всички други по-малки канали.
Когато всички енергийни канали се изчистят, стоенето като стълб се получава без усилия и без неприятни или болезнени усещания.
Минимално ефективно време за стоене като стълб е 30 минути, а в идеалния случай са нужни 2 часа. (б.р. : 1 час и 30 мин. според моя опит) 

СЪВЕТИ ЗА ПРАКТИКАТА
1. Не използвайте музика по време на стоенето като стълб. Учете се да се потапяте в състояние на дълбок покой, забавяйки своето дишане и позволявайки на мислите да се разтворят.
2. (Не обръщайте внимание на дишането.) Използвайте коремно дишане само ако не можете да се успокоите.
3. Обезателно проверявайте дали краката сана ширината на раменете, а стъпалата паралелно едно на друго. Иначе движението на Ци ще бъде затруднено, тъй като Вие твърде силно ще напрягате мускулите на нозете. б.р. : следете за правилното изпълнение на тайните ключове от СВАРГА.)
4. Обезателно поне 30% от времето стойте в благоприятно време от 5.00 ч. до 7.00 ч. сутринта или от 17.00 ч. до 19.00 ч. вечерта.
5. Ако има възможност и позволява времето, постойте като стълб сред природата. При това в никакъв случай не използвайте синтетични постелки за йога, тъй като те лошо пропускат ци на земята.
6. Веднага след стълба не се препоръчва да се взема душ или да се яде, а също не трябва веднага да се започва активна дейност. Изчакайте 30-40 минути, за да улегне Вашата ци и малко да се успокои след активирането в стълба. 

КАК ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ НЕПРИЯТНИ УСЕЩАНИЯ?
Болезнените усещания възникват по време на стоене като стълб, защото в човека има труднопроходими места за Ци. Стоейки като стълб, Вие се отваряте към небето и Земята, и тъй като отвън Ци е много, то тя под собственото си налягане, на принципа на скачените съдове, влиза във Вашата енергийна система и изтласква мътната Ци. И този процес е съпроводен от неприятни усещания. Освен болезнените усещания може да възникне гадене, сънливост, виене на свят, сърбеж, неконтролируеми емоции (смях, сълзи, ярост и т.н.), и някои други ефекти.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ
Практика

1. СЪОБРАЗЕТЕ МЯСТОТО И ВРЕМЕТО ЗАСВОЯТА ПРАКТИКА
За стоене като стълб трябва да се избира тихо място, с равна повърхност, където няма да Ви безпокоят и да отвличат вниманието Ви.

Желателно е да се стои с лице на изток, ако стоите сутрин или с лице на юг, ако стоите вечер. Също е добре да се стои с гръб към стена, скала, дърво или храсти, за да има психологически комфорт.
Вашият вътрешен покой е по-важен от това да се стои с лице на изток сутрин или на юг вечер!

По време на стоенето като стълб обикновено става горещо, но не се обличайте прекалено леко, ако навън е студено. Когато се откривате за небето и Земята, Вие позволявате на жегата и студа да влизат във Вас без препятствия и трябва да пазите здравето си.

2. ПРАВЕТЕ РАЗГРЯВКА ПРЕДИ СТОНЕ КАТО СТЪЛБ
Повече внимание отделяйте на тези места по тялото, където често усещате болка по време на практиката. Разтрявката на тялото преди стоене като стълб ще подобри циркулацията на кръвта и течностите в тялото и ще облекчи очистването на енергийната система по време на стълба.

За разгрявка може да се използват всякакви упражнения, които знаете. Това може да са упражнения Ци Гун, йога или прости упражнения от училищните уроци по физкултура.

3. ПРАВЕТЕ САМОМАСАЖ СЛЕД СТОЕНЕ КАТО СТЪЛБ
Не пренебрегвайте това. Защото когато Вашата енергийна система не е очистена, по време на практиката може да възникнат нови енергийни запушвания. Ци може да се натрупа в чисти или почти чисти канали, влошавайки тяхната циркулация. Правейки самомасаж, Вие разсейвате такива натрупвания.

Когато се отваряме към небето и Земята, инска и янска Ци влизат в нас точно в такова количество, което е нужно за баланса им. Затова най-добре е, да се стои като стълб и сутрин, и вечер. При правилна вътрешна работа, ако се отваряте еднакво добре и към небето и към Земята, вътре във Вас ще расте запасът на ин и ян.

Ние ходим с обувки и връзката със земята често може да е по-лоша, отколкото с небето. Това нарушава баланса на ин и ян. Излишъкът на янска Ци води до повишено кръвно налягане, проблеми с сърцето или бъбреците. Ходете боси по малко всеки възможен миг. 

4. РАЗХЛАБВАЙТЕ НАПРЕГНАТИТЕ МЕСТА С ДИШАНЕ
Ако по време на стоенето като стълб усещате болка, която не минава, то тя ще започне да отвлича вниманието Ви от вътрешната работа. Нека Вашето дишане да остане коремно. При вдишване задълбочавайте своето спокойствие, а на издишване разхлабвайте тялото си. Колкото повече е разхлабено Вашето тяло, толкова по-добре циркулира Ци във Вашата енергийна система.

5. ПРЕНЕСЕТЕ ВНИМАНИЕТО ОТ БОЛКАТА КЪМ ЕДИНСТВОТО
Където е нашето внимание, там е и нашата Ци! Съсредоточавайки вниманието в мястото на тялото, където е болката, Вие пречите Ци да извърши своята работа по очистване на Вашата енергийна система!
По време на стоенето като стълб е нужно цялото внимание да се съсредоточи върху единството на небе, земя и човек, без да се обръща внимание на усещанията на дискомфорт. Ако правите всичко правилно, то тялото се разхлабва, не трепери и болката утихва. 

6. ПОЗВОЛЕТЕ НА ВОДАТА ДА ЗАКИПИ
Ако поставите чайник на огъня и махнете чайника преди да е закипяла водата, трябва да започнете отначало, за да заври водата. И ако всеки път махате чайника, то водата няма да закипи никога.
Така е и в практиката на стълба. Ако стоите като стълб по 30 минути, дори и да го правите всеки ден цял живот, някои места във Вашата енергийна система никога няма да се очистят. Затова от самото начало трябва да се настроим на сериозна работа.

7. СТОЙТЕ КАТО СТЪЛБ ОТ 5.00 ч. ДО7.00 ч. СУТРИН ИЛИ ВЕЧЕР
Идеално е да се стои с лице на изток, тъй като доминиращата сила сутрин е слънцето и то излъчва янска Ци, съответстваща на сърцето, разположено отпред. В това време в пространството около и вътре във Вас расте янска Ци. Вие се синхронизирате с външните промени на ин и ян, които подпомагат Вашето самовъзстановяване.

Другото благоприятно време за стоене като стълб е от 17 ч. до 19 ч. вечерта. И при това идеално е да сте обърнати с лице на юг, тъй като доминиращата сила в пространството е силата на земята (ин). В това време расте инската Ци и изпълнявайки това упражнение в това време, вие също се синхронизирате с външните промени на ин и ян, които подтикват вашите вътрешни процеси към самовъзстановяване.
Да се стои като стълб в неподходящо време е по-добре отколкото да не се стои като стълб въобще.

8. НЕ ГУБЕТЕ ЦЯЛАТА НАТРУПАНА ЦИ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ
С увеличаването на количеството часове за стоене като стълб Вашата Ци ще расте и ще се появяват многожелания. Затова първият стремеж у много практикуващи ще бъде да излеят цялата получена Ци всякакви дела, страсти и желания. Колкото повече е вътрешната енергия във Вас, толкова по-мъдро тя трябва да се използва. Да се научим да действаме по пътя на най-малкото съпротивление. На начално ниво ще бъде достатъчно да започнете по-мъдро да избирате на какви неща да отделяте внимание и на какви - не. Това силно ще повиши качеството на живота Ви, ще направи чувствата и емоциите Ви по-ярки, ще се чувствате по-леки и подмладени отвътре.

9. ПРАКТИКУВАЙТЕ КОЛКОТО МОЖЕ ПО-РЕДОВНО
Колкото по-редовно практикувате, толкова по-лесно става това. Практиката се задейства с всеки път все по-бързо, Ци във Вашите енергийни канали става повече и е нужно по-малко време да се стои като стълб, за да се включат очистителните процеси.
Редовната практика дава инерция и е по-лесно тя да се подържа, отколкото да се възобновява всеки път след седмица или месец на застой и мързел. Но за да се излезе на това ниво, трябва да се приложат усилия и да се натрупа известно количество Ци, което ще захранва Вашата сила на волята.

Вслушвайте се в себе си и гъвкаво регулирайте Вашето натоварване. Ако усетите, че нямате настроение за практика, постойте само 30 минути. Така няма да нарушите редовността на практиката.
Постарайте се по-бързо да увеличите стоенето като стълб до 2 часа. Докато още не можете да издържите 2 часа, правете един път на 2 седмици практика с увеличено време. Например, ако обикновено стоите 30 минути, постойте два пъти в месеца по 1 час. Навярно ще Ви бъде тежко, но когато се върнете към стоене 30 минути, това време ще Ви се струва по-малко.

Също много е полезно да си устройваме ритрийт, например един път за 1 седмица на 3 месеца да практикуваме всеки ден, идеално е в природата. Това ще Ви даде тласък, ускорявайки Вашия прогрес.
Отваряйте се към небето и земята навътре, а не от страни. Не позволявайте на своето съзнание да гледа на себе си отстрани. Учете се да обхващате цялото вътрешно пространство на тялото от стъпалата до върха на главата. Отначало съзнанието може да скача нагоре и надолу, тъй като прекалено силно е привързано към главата. Когато се научите да се отваряте навътре през стъпалата и върха на главата, Вашето внимание ще започне да се разширява, потапяйки се в Земята и отивайки нагоре в небето. Понякога, това може да се възприеме така сякаш сте станали великан - главата някъде високо в небето, а нозете далеко-далеко долу. Но не се привързвайте към своите усещания, а наблюдавайте единството. Постарайте се да се научите да чувствате Ци и всичко, което става по време на практиката.

Отначало болшинството хора се опитват да видят това, което трябва да се случи по време на практиката. Тъй като сме привикнали да получаваме 90% от информацията през очите. Но, с времето, ще се отвържете от зрителните образи, те няма вече да затъмняват Вашите усещания, а само ще ги допълват(б.р.: образ и енергия се възприемат едновременно).

Започнете да подхождате комплексно към своята практика и ползата от стълба ще се увеличи. Ако се грижите за духовното си развитие, но забравяте за тялото и Ци, няма да Ви стигне енергията, за да достигнете върха на своите възможности. 


БЕЛЕЖКА НА  РЕДАКТОРА
Ник Сега

1. „Дървото на живота” е една от трите базови практики в СВАРГА.
2. „Дървото” е самодостатъчна практика, но в комбинация с другите 2 основни в СВАРГА ефектът е 3 пъти по-голям. Това е приносът на Дмитрий Лапшинов за себеразвитието на човека в съвременния свят, където времето е най-ценното нещо.
3. Дмитрий Лапшинов препоръчва „Дървото на живота” да се прави с внимание в дантиен, така се натрупва повече енергия в него. Моят опит показва, че и ДАО вариантът - вниманието навсякъде в тялото  - дава добър ефект и може да се комбинира по вътрешно усещане с варианта в СВАРГА - вниманието в дантиен. „Дървото на живота” е изкуство и всеки сам трябва да намери своя най-добър вариант.
4. В СВАРГА „Дървото на живота” има тайни ключове, които ускоряват напредъка и се дават само при практики на живо. Ключовете работят - потвърждавам.
5. В нашето ежедневие трябва да има баланс на мисли и чувства, за да не губим натрупаната по време на практика енергия Ци. Балансът се постига с практиката „Сензитивен тренинг” от СВАРГА.
6. Минималното време на ден е 30 мин. Максималното, след което „Дървото” заработва според моя опит е 1 час и 30 мин. Но 2 часа ще имат още по-добър ефект. Може да започнете с 15 минути, но не и с по-малко!
7. Осъзнайте важността на това упражнение и ще имате успех в живота тук и сега!

ПРАКТИКА ДАО СТЪЛБ


3. ДАО ДИШАНЕ И СЪЗЕРЦАНИЕ
Основата на здравето

Посвещава на Красимир Нанев
Учител по Дао Ци Гун

+ Започнете с 15 мин на ден. Цялата практика е 30 мин. 

В основата на здравето е енергийното тяло. Когато енергийното тяло на човека е силно и балансирано, тогава физическото и духовното тяло също са силни, здрави и балансирани. Това е основната идея на енергийната практика Ци Гун.
С развитие на енергийното тяло всичко става естествено и безболезнено, защото то подава сигнали до съзнанието за вида на храната, която искате да ядете. С напредъка в практиката от хора с общо хранене ставаме вегетарианци, вегани, суровояди и накрая праноеди - хора, които се хранят с енергия.
Практиката СВАРГА според наблюденията на Дмитрий Лапшинов лекува от неизлечими болести. Дао дишане и медитация според моя опит много успешно лекуват от депресии. Комбинацията на двете практики дава най-добър резултат. Всеки случай е индивидуален и лечението по Интернет е опасно. Консултирайте се със специалисти на живо.

ДАО ДИШАНЕ И СЪЗЕРЦАНИЕ 
Практика за заземяване, здраве, духовно развитие и просветление
По време на практиката ще се изучават основите на най-стабилната и безопасна практика - наблюдение на дишането и - на вътрешното.

КОРЕМНО ДИШАНЕ
Практика, водеща до здраве и просветление
Това дишане развива по безопасен начин фините тела в човека, активира Христовия аватар, Безсмъртния златен зародиш от Ци Гун, осъществява съзнателна връзка със Свръх Аза, дава възможност за космически пътешествия в мултиизмерната вселена с фините тела. Това е истинското духовно развитие, което води до Христово съзнание, себепознание и Богопознание.

ОБЩИ НАПЪТСТВИЯ
1. Два потока - от Земята и от космоса - се събират в нас
2. Препоръчителна поза - седнали с изправен гръб. Ръцете в Dhyana мудра (една в друга). Описание на вниманието по време на дишането

ОСНОВНО КОРЕМНО ДИШАНЕ
зарежда с енергия
1. Вдишваме като вниманието е насочено три пръста под пъпа.
2. Издишваме с вниманието, насочено в основата на корема.
Това е основното дишане за зареждане на първа сфера с енергия. Винаги се връщаме към това дишане при проблем!

ЗАЗЕМЯВАЩО ДИШАНЕ 
1. Вдишваме три пръста под пъпа.
2. Издишваме 30 см под краката.
(Там има една енергийна сфера, която заземява и зарежда енергия от земния поток. Това става от само себе си. Не е нужно да го мислим.) Това ще ни предпази от психични проблеми и нестабилност. Нужно е да постигнем хармония в трите сфери, за да сме пълноценни хора тук и в духовното.

АЛХИМИЧНО КОСМИЧЕСКО ДИШАНЕ 
1. Вдишваме с върха на главата.
2. Издишваме в основата на гръбнака.
(Зареждаме енергия от космическия поток. Това дишане може да се ползва и след смъртта или при астрални пътувания.) Получава се зареждане с космическа енергия. Тя се съчетава с енергията от физическото дишане в корема и се получава алхимичното дишане, което най-добре подхранва зародиша. Това е ядрената централа на човека. Това е алхимичното дишане на Дао.

НАБЛЮДАВАНЕ НА ВЪТРЕШНОТО
Техника за здраве и духовно събуждане
Ще бъдете изненадани, а след като се изненадате, ще бъдете изумени!
С тази проста техника можете да се събудите за духа. Тя действа и не Ви е нужно нищо повече, за да се просветлите още сега в този живот.

ОПИСАНИЕ
Седнете удобно, релаксирайте, насочете вниманието навътре в себе си - към тялото си - от петите до върха на главата. Наблюдавайте вътре в тялото си със затворени очи. Наблюдавайте с вниманието си. Ще откриете нещо много изненадващо, което е във Вас. Толкова изненадващо, че ще бъдете изумени! Но не се впечатлявайте. Просто наблюдавайте и ще откриете нещо, което не го пише в никоя книга. Нещо, което не може да се изкаже с думи Нещо, което може само да се преживее!

ПОДГОТОВКА 
Същината е наблюдаването на вътрешното
Ако не можете да седнете на спокойствие и да наблюдавате вътрешното, дишайте бавно 20 мин. с корема
Ако не можете да дишате, защото сте нервни, раздвижете се и тогава започнете да дишате с корема.
След като се успокоите достатъчно, започнете да наблюдавате вътрешното. Правете го всеки ден за най-малко един час. Скоро ще откриете нещо много странно във Вас…
Това не е специална техника за медитация. Това е най-естествената медитация, която Вие знаете как става и аз не мога, а и не трябва, да Ви обяснявам. Вие ще разберете всичко за нея, когато започнете да дишате и след това да наблюдавате вътрешното в себе си. Това наблюдение ще Ви даде личния ключ за просветление.

ПРАКТИКА ДАО ДИШАНЕ И СЪЗЕРЦАНИЕ


УСПЕХИ В СЕБЕ СИ!