ПРАНОЕДСТВО

Какво е нужно, за да минем на енергийно хранене с прана?

СЪЩИНАТА

Същината на праноедството е захранване на организма с енергията от праната. Праната активира естествената способност на всеки човек да самосинтезира всички необходими вещества за живота на организма от CO2 и H2O. И така, за да живее човек, не се нуждае от физическа храна и вода.Всеки има индивидуален път към праноедството. Вариантът, който предлагам, е само един от многото възможни. При Вас процесът може да се активира с повече или по-малко строгост в диетата. Възможно е да активирате праноедството и похапвайки малко повече. Наблюдавайте себе си и нека решението бъде Ваше! Активирайте вътрешния си учител - Вашия Свръх Аз. Нека той и Бог бъдат с Вас по пътя към светлината!

УСЛОВИЯ

 1. Високо ниво на енергия в организма. То се постига с енергийна практика КС и сухо гладуване. (Възможно е да се получи и без спиране на водата при някои хора.)
 2. Малко мазнини в организма. (Има праноеди с наднормено тегло.)
 3. Спиране на храната и водата, когато организмът е готов за това. (Възможно е да не се спира напълно и пак да стане...)

ПОДГОТОВКА

 1. Пречистване на организма с гладуване до пълно изцеление. (Възможно е да започне праноедството и без организмът да е напълно пречистен, а само до нужното за Вас ниво.)
 2. Енергийно зареждане с ДАО БАЛАНС (има и други практики, които зареждат с енергия, като пранаяма от Йога, класически Ци Гун или слънцеядство. Вие избирате Вашата.)
 3. Сухо гладуване колкото е възможно повече, след което се храним само с течна веганска храна като чай с мед, смутита и фрешове от плодове и зеленчуци или редки крем супи. Ядем, само когато огладнеем много. Защото самосинтезирането на всички необходими вещества за живота на организма се осъществява, когато сме гладни и жадни. Вечер винаги лягаме с празен стомах, защото тогава започва процесът на праноедство.

Може да се редува седмица не ядене и гладуване със седмица на захранване. Периодът определяте според Вашето състояние.

ПРЕХОД

 • Преходът е плавен и продължителен от 6 месеца до 3-4 години в зависимост от здравословното състояние на човека и неговата телесна и духовна чистота.
 • Неяденето (захранването на организма с прана) и гладуването (активиране на процеса на захранване с прана) се редуват с периоди на хранене с физическа храна.
 • Храненето с малко веганска течна храна не спира процеса на активиране на праноедство. (При някой хора може да се приема и малко твърда храна, която много обичате.)
 • Разликата между лечебното гладуване и активирането на праноедството е в това, че при първото е нужна по-строга диета, а при праноедството Вие решавате какво и кога да приемате като независимо от това процесът ще се активира.

Важното е в преходния период да гладуваме максимално много без храна и вода. От 12 до 18 часа на периоди е добро постижение. До 3 дни е много добро постижение. Когато достигнем нашия максимум захранваме с:

Първи ден: Чай от мента с мед и допълнително мед - 1/2 чаена лъжичка мед на прием няколко пъти на ден до 4 супени лъжици.

Втори ден:  Сутрин: фреш от плодове или зеленчуци, разреден с много вода - 1:3 или 1:5.

Обед: Смути от плодове и зеленчуци

Трети ден: Рядка крем супа от зеленчуци

Четвърти ден: Похапваме от традиционно за веганската диета ядене, но в много малки дози - от 3 до 5 хапки. И така продължаваме около 7 дни... (Периодът е строго индивидуален!)

Когато усетим нов приход на енергия и възможност за неядене, започваме нов период на гладуване без вода. Пием вода само в краен случай и в малки дози. Защото водата спира захранването с енергия и активиране на процеса на праноедство.

 • Ядем, само когато усетим прималяване от глад, а не чувство или мисъл за глад. Не пием чай, когато ни се пие. Не ядем мед, защото ни се яде. Пием чай, когато тялото има симптоми на дисбаланс като замайване на главата или трудност във физическите действия или когато мозъкът започва да се разсейва необичайно и допускаме елементарни грешки в ежедневието.
 • Не прекаляваме с насилието на волята над тялото и психиката си, защото ефектът може да е обратен. "Тялото се възстановява много по-лесно отколкото психиката на човека," казва Дмитрий Лапшинов. Внимаваме всичко да става с лекота и се водим от вътрешното си усещане. Активираме вътрешния си учител нашия Свръх-Аз.
 • По време на прехода зареждаме енергия активно с Дървото на живота и практикуваме ДАО БАЛАНС.
 • Извършваме леки физически упражнения и разтягащи йога асани.
 • Правим йога пранаяма дишане.
 • Имаме лек и балансиран режим без да се нервираме, оставаме в покой и смирение.
 • Всяка вечер топли душове.

КАКВО ПРАВИМ КОГАТО НИ ПРИМАЛЯВА ФИЗИЧЕСКИ?

Не забравяме, че целта на праноедството е автономност и контрол на енергията. Всички външни фактори ни отклоняват от целта. Храненето е външен фактор. Оставаме спокойни и действаме по план: Първо се опитваме да захраним организма с енергия като правим практика ДАО БАЛАНС и наблягаме на комплекса "Енергия" - Дървото на живота. Второ пием чай с повече мед и хапваме една чаена лъжица мед. Трето пак правим Дървото на живота за 1 час. Ако тези неща не стабилизират състоянието, преминаваме на захранване.

ДВА ЕТАПА НА ПРЕХОД

1. Активиране захранването с прана. В този етап не ядем и не пием вода, докато не ни прималее физически. Опитваме се да възстановим състоянието на баланс и сила с енергийна практика ДАО БАЛАНС. Ако това не се получи, пием вода и чай с мед и лимон. Ако и това не помага, преминаваме на втория етап. Този етап може да е с продължителност от няколко дни до седмица, месеци...

2. Смесено хранене - енергийна и физическа храна. В този етап се храним с минимум физическа храна след захранването. Етапът може да е с продължителност от няколко дни до една седмица.

СЪВЕТИ

 1. По време на прехода не използвайте изкуствени стимуланти на енергията като билката Женшен, кафе и др., защото е нужно да се постигне съзнателен контрол над енергията и нейната сила. Тези стимуланти ще пречат на прехода към праноедство. (Не важи за всички. Възможно е използването на спиртен извлек от билката Демир Бозан и малко Женшен без това да спира захранването с енергия.)
 2. По време на прехода бъдете в покой и благост, защото негативните емоции спират енергийното захранване. Приемайте всичко, което се случва, с разбиране и смирение. Вие имате по-важна цел от това да промените света - да промените себе си! (Всеки е различен и тук! Възможно е да живеете нормално и да имате естествени емоционални преживявания - позитивни и малко негативни без те да пречат на прехода към праноедство. Да живеете в град и да имате нормален семеен живот.)
 3. Бъдете на топло. Особено важно е да пазите топли краката и главата си. Студът може да спре прехода. Избягвайте вятъра и се обличайте добре, така че винаги да Ви е топло.
 4. Нужно е да сте навършили 25 години. Тогава е завършено развитието на човека биологически и психически. (Възможно е и по рождение да сте праноед.)
 5. Никаква употреба на висококалорични храни като месо, риба, яйца, млечни продукти, сол, захар, брашно и други подобни.
 6. По време на прехода може да се употребява същата храна, която сте яли преди прехода, но в много малки количества. Възможно е да си хапнете това, което желаете в малки количества - не повече от 3-5 хапки. Например пържени картофи, шоколад или бонбони... :)

КАК ДА РАЗБЕРЕМ ДАЛИ ВЕЧЕ СМЕ ПРАНОЕДИ?

1. Не ядете и не изпитвате желание за ядене. Не ядете повече време от нормалното, не огладнявате, а енергията Ви е достатъчна за всички ежедневни неща, които обикновено извършвате.

2. Усещате се заредени с енергия и същевременно сте спокойни и заземени след енергийното зареждане с Дървото на живота.

3. Откакто не сте яли нормално, не сте отслабнали с повече от 10% от теглото си преди спиране на физическото хранене.

Следвайте себе си и бъдете критични. Четете, питайте и сравнявайте преди да направите своя преход към прановедство. Има и смъртни случай от неправилен преход.

СЛЕДВАЙТЕ СЕБЕ СИ!

Линкове към сайтове за праноедство :www.pranoedenie.ru www.vk.com Праноедение (жизнь без еды) Джасмухин (wikipedia.org) Практика за праноедство (raymaor.com)

САМО ПРАКТИКАТА ПРОМЕНЯ!