01. ДАО СТЪЛБ

01. ДАО СТЪЛБ  - ДЪРВОТО НА ЖИВОТА 
редактиран текст от оригинален Дао трактат за СТЪПБ
Ник Сега

ЕФЕКТИ ОТ ПРАКТИКАТА
1. Изчиства енергийната система от мътна и болестотворна Ци.
2. Лекува от нелечими болести и стабилизира физическото тяло.
3. Напълва система със свежата Ци на небето (Ян) и Земята (Ин).
4. Вдига духовната вибрация на съзнанието и стабилизира фините тела и духа.
5. Възстановява баланса между ин и ян. (сърце и ум) и намалява вътрешния диалог.
6. Успокоява ума, подобрява концентрацията и усилва менталните способности.
7. Получаваме единство на материално, енергийно и духовно ниво (разширяване на съзнанието - развиваме се едновременно в духовен, енергиен и материален план. Именно това е истинското духовно развитие.
8. Освен формата и енергията, човек се учи да приема и духа, да откъсва вниманието си от околния свят и да се потопява във вътрешния. 

След като целта на упражнението е достигната, а именно изчистване на енергийните меридиани и обединение на материя, дух и енергия, практиката се спира. Ако се стои в стълб всеки ден по 2 часа, упражнението се практикува 1-2 години, в зависимост от индивидуалните особености и усърдие при изпълнението на вътрешната работа. 

ОГРАНИЧЕНИЯ
1. За бременни жени стоенето в 1-ви стълб е забранено! Във втори и трети дантиен може да се стои до третия месец от бременността.
2. За жените по време на месечните цикли не се препоръчва стоене в първи дантиен. Във втори и трети дантиен може.
3. Хора, които имат сериозни проблеми със здравето, особено, болести на съдовете на краката, трябва да се консултират с лекар.

СТЪЛБ 1-ВОНИВО
активизира Ци в първи дантиен (корема) и служи за възстановяване на здравето. Човек получава първи опит за единство с небето и Земята, учи се да усеща Ци, да чувства нейното движение, да намалява вътрешния диалог, да успокоява дишането и да наблюдава своето вътрешно състояние.
Първи дантиен се явява основа за цялата енергийна система на човека. Той захранва с енергия двата основни канала: Жен май (преден) и Ду май (заден). Тези два канала захранват всички други по-малки канали.
Когато всички енергийни канали се изчистят, стоенето като стълб се получава без усилия и без неприятни или болезнени усещания.
Минимално ефективно време за стоене като стълб е 30 минути, а в идеалния случай са нужни 2 часа. (б.р. : 1 час и 30 мин. според моя опит) 

СЪВЕТИ ЗА ПРАКТИКАТА
1. Не използвайте музика по време на стоенето като стълб. Учете се да се потапяте в състояние на дълбок покой, забавяйки своето дишане и позволявайки на мислите да се разтворят.
2. (Не обръщайте внимание на дишането.) Използвайте коремно дишане само ако не можете да се успокоите.
3. Обезателно проверявайте дали краката сана ширината на раменете, а стъпалата паралелно едно на друго. Иначе движението на Ци ще бъде затруднено, тъй като Вие твърде силно ще напрягате мускулите на нозете. б.р. : следете за правилното изпълнение на тайните ключове от СВАРГА.)
4. Обезателно поне 30% от времето стойте в благоприятно време от 5.00 ч. до 7.00 ч. сутринта или от 17.00 ч. до 19.00 ч. вечерта.
5. Ако има възможност и позволява времето, постойте като стълб сред природата. При това в никакъв случай не използвайте синтетични постелки за йога, тъй като те лошо пропускат ци на земята.
6. Веднага след стълба не се препоръчва да се взема душ или да се яде, а също не трябва веднага да се започва активна дейност. Изчакайте 30-40 минути, за да улегне Вашата ци и малко да се успокои след активирането в стълба. 

КАК ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ НЕПРИЯТНИ УСЕЩАНИЯ?
Болезнените усещания възникват по време на стоене като стълб, защото в човека има труднопроходими места за Ци. Стоейки като стълб, Вие се отваряте към небето и Земята, и тъй като отвън Ци е много, то тя под собственото си налягане, на принципа на скачените съдове, влиза във Вашата енергийна система и изтласква мътната Ци. И този процес е съпроводен от неприятни усещания. Освен болезнените усещания може да възникне гадене, сънливост, виене на свят, сърбеж, неконтролируеми емоции (смях, сълзи, ярост и т.н.), и някои други ефекти.

02. ДАО СТЪЛБ